Σύνδεση
Satelite Map
ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Κατερίνη

Η Κατερίνη είναι μια σύγχρονη αναπτυσσόμενη πόλη, πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στην Κεντρική Μακεδονία.

Βρίσκεται ανάμεσα στον Όλυμπο, στα Πιερία Όρη και το Θερμαϊκό Κόλπο και αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου.

Στην πόλη της Κατερίνης μπορεί ο επισκέπτης να περπατήσει στις όμορφες πλατείες της και στο υπέροχο Πάρκο της Κατερίνης, έναν πνεύμονα οξυγόνου, με πλούσια βλάστηση, παιδικές χαρές και χώρο για να παίζουν τα κατοικίδια, αποτελώντας ένα ιδανικό προορισμό χαλάρωσης.

Διαθέτει πλούσια αγορά με πλήθος εμπορικών καταστημάτων, καφέ, εστιατόρια για ξεχωριστές γευστικές εμπειρίες, club με μουσική για όλες τις προτιμήσεις, που μπορούν να συνδυάσουν τις πιο ετερόκλητες μορφές διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Θαλάσσιες κρουαζιέρες και ορεινές περιηγήσεις, θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακά φεστιβάλ χορού και γαστρονομίας, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μπορούν να ικανοποιήσουν οποιαδήποτε επιθυμία.

Η Κατερίνη βρίσκεται δίπλα στον κεντρικό εθνικό οδικό άξονα (ΠΑΘΕ), εξασφαλίζοντας έτσι μια πλεονεκτική θέση αποτελεί κομβικό σημείο στην επικοινωνία βορρά – νότου και Ελλάδας – Ευρώπης.

Παράλληλα με τον οδικό άξονα υπάρχει και ο σιδηροδρομικός άξονας και σε σχετικά μικρή απόσταση η Εγνατία οδός.

Απέχει μόλις 80 χλμ. από το διεθνές αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και 70 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

 

Λιτόχωρο

Ιστορική κωμόπολη, πρωτεύουσα του Δήμου Δίου-Ολύμπου, χτισμένη στους πρόποδες του Ολύμπου, στη χαράδρα του Ενιπέα.

Αποτελεί αφετηρία και την κεντρική πύλη για την ανάβαση προς τις ψηλές κορυφές του Ολύμπου, αφού από τις θέσεις «Πριόνια» και «Γκορτσιά» ξεκινούν οι αναβάσεις για τα καταφύγιά του και την κορυφή, το Μύτικα (2.918μ). 

Η πλούσια ιστορία του Λιτοχώρου χάνεται στα βάθη των αιώνων, ενώ η σημερινή πόλη λέγεται πως άρχισε να δημιουργείται τον 14ο αιώνα και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ορεινή περιοχή έχει πλούσια ναυτική παράδοση γιατί στο παρελθόν η πλειονότητα των κατοίκων του ήταν ναυτικοί.

Η πλούσια ναυτική παράδοση και κληρονομιά παρουσιάζεται σήμερα στο Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου, το οποίο περιλαμβάνει, περίπου 1.000 αντικείμενα στη συλλογή του.

Το Λιτόχωρο αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό θέρετρο με άρτια ξενοδοχειακή υποδομή, εμπορικά καταστήματα, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας καθιστώντας το ως τον ιδανικό προορισμό για χειμερινές και καλοκαιρινές διακοπές.

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει στα στενά σοκάκια του Λιτοχώρου τα παραδοσιακά αρχοντικά, χτισμένα με μακεδονική αρχιτεκτονική, να περπατήσει στα Κατούνια, το υπέροχο πάρκο του Λιτοχώρου, να δει γραφικά ξωκκλήσια με εκπληκτική θέα, πολλές μικρές πλατείες με αιωνόβια πλατάνια και τρεχούμενα νερά, νερόμυλους, να διασχίσει το περίφημο φαράγγι του Ενιπέα και να κολυμπήσει στις μικρές λίμνες που σχηματίζονται από τα νερά του.

Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί ιστορικά θρησκευτικά μνημεία και προσκυνήματα της περιοχής,  όπως η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν των Ολύμπω, την οποία έχτισε ο Άγιος το 16ο αιώνα, ενώ ο τάφος του βρίσκεται στο αριστερό παρεκκλήσι του καθολικού της Μονής.

Ο επισκέπτης έχοντας το Λιτόχωρο ως ορμητήριο μπορεί να οργανώσει εκδρομές σε μέρη με φυσική ομορφιά αλλά και σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Πιερίας.

Στο Λιτόχωρο διοργανώνονται σημαντικές εκδηλώσεις και διάφορες πολιτιστικές και αθλητικές διοργανώσεις κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

Απέχει 27,5 χιλ. από την Κατερίνη, με εύκολη πρόσβαση από τον Εθνικό Αυτοκινητόδρομο Ε75 (κόμβος Λιτοχώρου), το ΚΤΕΛ Λιτοχώρου και τον Σιδηρόδρομο (Σταθμός Λιτοχώρου).

 

Παλαιός Παντελεήμονας

Πανέμορφος, αναπαλαιωμένος οικισμός, χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός από το 1986, στις πλαγιές του κάτω Ολύμπου με εκπληκτική θέα στο Θερμαϊκό και τις ακτές της Πιερίας.

Ιδρύθηκε στα τέλη του 14ου αι. και σήμερα αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στη βόρεια Ελλάδα.

Στο οικισμό ο επισκέπτης θα θαυμάσει τα πέτρινα σπίτια με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές, τα λιθόκτιστα καλντερίμια, τη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, την αναπαλαιωμένη εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα που δεσπόζει στο κέντρο της.

Ο επισκέπτης μπορεί να φιλοξενηθεί σε παραδοσιακούς ξενώνες και να απολαύσει τοπικά φαγητά και χαρακτηριστικές γεύσεις της ευρύτερης περιοχής, στις παραδοσιακές ταβέρνες.

Γύρω από τον οικισμό υπάρχει ένα πλούσιο δάσος από καστανιές, οξιές και κουμαριές, ιδανικό για πεζοπορίες, διαδρομές με ποδήλατα βουνού και 4×4, αλλά και αλεξίπτωτο πλαγιάς. Επίσης στην περιοχή στεγάζεται και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της περιοχής.

Έχει εύκολη πρόσβαση από τον Εθνικό Αυτοκινητόδρομο Ε75 (κόμβος Λεπτοκαρυάς). 

Απέχει 6 χλμ. από τη θάλασσα και  43,7 χλμ. από την Κατερίνη.

 

Παλαιοί Πόροι

Παραδοσιακός οικισμός, σε υψόμετρο 600μ. στις νοτιοανατολικές  παρυφές του Ολύμπου, μόλις 10 λεπτά από την εθνική οδό.

Ακολουθώντας μία πανέμορφη διαδρομή με υπεραιωνόβιες οξιές, πεύκα, έλατα και αγριοκαστανιές, ο επισκέπτης, φθάνοντας στον οικισμό θα συναντήσει τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην κεντρική πλινθόκτιστη πλατεία και τα πετρόκτιστα σπίτια, του 19ο αι. καθώς και ανακαινισμένες γραφικές ξενοδοχειακές μονάδες και ξενώνες, παραδοσιακές ταβέρνες με υπέροχα τοπικά εδέσματα και απίθανη θέα.

Ιδανικό μέρος για περιπάτους για να θαυμάσετε την υπέροχη φύση και τα γραφικά ξωκκλήσια.

 

Άνω Σκοτίνα

Η Άνω Σκοτίνα είναι χτισμένη σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Ολύμπου.

Διαθέτει ξενώνες, ταβέρνες, εστιατόρια και προσφέρεται για κάθε μορφή εναλλακτικού τουρισμού όπως ορεινή ιππασία, ορειβασία, πεζοπορία κ.ά. Εντυπωσιακό είναι το μεγάλο πλατάνι της πλατείας του παλαιού χωριού της Άνω Σκοτίνας.

Εκεί μπορεί κανείς να επισκεφθεί τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής με γυναικωνίτη με το μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο,  του Αγίου Αθανασίου, το Ναό του Σωτήρος στην τοποθεσία Κότρις, που στην επιγραφή πάνω αναγράφεται η χρονολογία ανέγερσης, το έτος 1618, να δει το παλαιό Δημοτικό Σχολείο και να περιδιαβεί στα στενά δρομάκια και τα σοκάκια.

Απέχει περίπου 7χλμ. από τον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα.

 

Παλαιά (Άνω Λεπτοκαρυά)

Ο πρώτος οικισμός της σημερινής Λεπτοκαρυάς, ο οποίος ονομαζόταν “Λεφτοκαρυές”, ήταν κτισμένος στις υπώρειες του Ανατολικού Ολύμπου, σε υψόμετρο γύρω στα 400 μ. και σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τη θάλασσα, πολύ κοντά στην περιοχή όπου ήταν κτισμένα τα Αρχαία Λείβηθρα, ανάμεσα σε αιωνόβιο πλατανόδασος, αφετηρία για διαδρομές μέσα στη φύση.

Εδώ βρίσκεται ο πυρπολημένος (σε κάποια επανάσταση του Ολύμπου) κοιμητηριακός Ναός της Αγίας Τριάδας και ο ερειπωμένος Ναός του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται  στην Παλαιά Λεπτοκαρυά, ανήμερα της εορτής της  Ζωοδόχου Πηγής, την Παρασκευή μετά το Πάσχα, για να παρακολουθήσει το παραδοσιακό πανηγύρι με  χορούς και τραγούδια της Μακεδονίας.

 

Παλιά Βροντού

Η Παλιά Βροντού βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, σε υψόμετρο 400μ. και σε μικρή απόσταση 5 χλμ. περίπου από το σύγχρονο χωριό.

Μοναδικό διατηρητέο μνημείο που σώζεται σε καλή κατάσταση είναι ο ναός του Αγίου Νικολάου. Άλλα δείγματα του παλιού οικισμού αποτελούν τα ερείπια των πετρόχτιστων σπιτιών και του σχολείου.

Ο οικισμός έλαβε την ονομασία του, από τη δυνατή βοή του νερού, που έρεε ορμητικά από τον Όλυμπο.

Απέχει 21 χλμ. από την Κατερίνη, με εύκολη πρόσβαση μέσω της επαρχιακής οδού Κατερίνης - Δίου.

 

Πέτρα

Η Πέτρα είναι ένας μικρός οικισμός χτισμένος στους βορειοδυτικούς πρόποδες του Ολύμπου, σε υψόμετρο 580 μ., με καταπληκτική θέα προς τη γύρω περιοχή.

Πριν τον οικισμό μέσα σε μια εντυπωσιακή ρεματιά του Ολύμπου, βρίσκονται τα ιστορικά στενά της Πέτρας, πού ήταν από τους αρχαίους χρόνους το πέρασμα από την Πιερία προς την υπόλοιπη Ελλάδα.

Στην ανατολική τους είσοδο, σε ένα εντυπωσιακό απόκρημνο βράχο βρίσκονται υπόλοιπα Βυζαντινού Κάστρου, κτισμάτων και λιθόστρωτου δρόμου. Μία τοξωτή γέφυρα και μία εκκλησία είναι τα μοναδικά δείγματα που μαρτυρούν την μακραίωνη ιστορία του παλιού οικισμού της Πέτρας.

Σημαντικό μνημείο είναι ο βυζαντινός Ιερός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου στην παλιά μονή Πέτρας (11ος αιώνας).

Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάζουν τα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια και να απολαύσουν την παραδοσιακή κουζίνα.

Η περιοχή προσφέρεται για ήρεμους περιπάτους, ξεκούραση, πεζοπορία, ορειβασία, ποδήλατο βουνού και διαδρομές με οχήματα 4Χ4. Από εδώ ξεκινούν ορειβατικές διαδρομές προς τις πλαγιές και τις άλλες κορυφές του Ολύμπου και χρησιμοποιείται σαν βάση στις διαδρομές που έχουν αφετηρία ή τερματισμό το ρέμα Ξερολάκκι.

Απέχει 28 χιλιόμετρα από την Κατερίνη, με εύκολη πρόσβαση μέσω της εθνικής οδού Κατερίνης - Ελασσόνας (διασταύρωση Φωτεινών).

 

Ελατοχώρι & Παλιό Ελατοχώρι

Το Ελατοχώρι είναι ένας σχετικά σύγχρονος οικισμός ο οποίος δημιουργήθηκε από τους κατοίκους του Παλιού Ελατοχωρίου (Σκουτέρνα), που βρίσκεται λίγο πριν από το νέο οικισμό.

Ένα πανέμορφο ορεινό θέρετρο σε υψόμετρο 800 μ. στα Πιέρια Όρη, με ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή, παραδοσιακά κέντρα εστίασης και αναψυχής, και παραδοσιακούς ξενώνες.
Σε απόσταση 8 χλμ. από τον οικισμό, υπάρχει το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου που αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών.

Μπορείτε να επισκεφθείτε την αξιόλογη λαογραφική συλλογή του Λαογραφικού Μουσείου Ελατοχωρίου.

Αξιόλογος είναι ο οικισμός του Παλιού Ελατοχωρίου με μεγάλο αριθμό εξοχικών κατοικιών και σημαντικό μνημείο την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με εικόνες, τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα.

Η περιοχή προσφέρεται για πεζοπορίες στη φύση με διαδρομές μοναδικής φυσικής ομορφιάς, όπου μπορείτε να απολαύσετε την πλούσια χλωρίδα και πανίδα των Πιερίων, για ορειβασία στις κορυφές των Πιερίων, για ποδήλατο βουνού και διαδρομές με οχήματα παντός εδάφους.

Απέχει 29 χιλιόμετρα από την Κατερίνη, με εύκολη πρόσβαση μέσω της εθνικής οδού Κατερίνης - Ελασσόνας (διασταύρωση 13ο χιλ.) και της επαρχιακής οδού Κατερίνης - Μοσχοποτάμου - Ελατοχωρίου.

 

Άνω Μηλιά

Ιστορικός οικισμός στα Πιερία όρη, σε υψόμετρο 6ΟΟ μ., μέσα σε πλούσιο δάσος από πεύκα, έλατα και οξιές.

Η Άνω Μηλιά πρωτοκατοικήθηκε τον 17ο αιώνα. Μετά τη μάχη της Μηλιάς (2 Απριλίου 1822), καταστράφηκε από τους Τούρκους. Ξαναχτίστηκε και λειτούργησε ως παραθεριστικός οικισμός μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 1943, οπότε πυρπολήθηκε από τις γερμανικές αρχές κατοχής.

Σήμερα υπάρχουν νέες κατοικίες και πάνω από το χωριό στα 1.050 μ. βρίσκεται το Καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Κατερίνης με χωρητικότητα 62 ατόμων.

Στο χωριό σώζονται ερείπια από τον περίφημο Πύργο των Λαζαίων, της γνωστής οικογένειας κλεφταρματολών του Ολύμπου. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με το υπέροχο καμπαναριό της, τα ερείπια του νεκροταφειακού ναού του Αγίου Αθανασίου καθώς και τη θέση με το "Σιδερένιο Σταυρό", που κατά την παράδοση έμπηξε ο Κοσμάς ο Αιτωλός στη διχάλα ενός πεύκου και σώζεται μέχρι σήμερα. Το πεύκο διατηρείται ακόμη, όπως ήταν τότε, χωρίς να μεγαλώσει ή να ξεραθεί.

Η περιοχή προσφέρεται ακόμη για ορειβασία (από εδώ περνά και το γνωστό ευρωπαϊκό ορειβατικό μονοπάτι Ε4) μέχρι τις κορυφές των Πιερίων, πεζοπορία και για διαδρομές με οχήματα.

Απέχει 25 χιλ. από την Κατερίνη, με εύκολη πρόσβαση μέσω της εθνικής οδού Κατερίνης - Ελασσόνας (διασταύρωση Κάτω Μηλιάς), μετά τον οικισμό της Μεσαίας Μηλιάς.

 

Παλιά Βρία

Η Παλιά Βρύα βρίσκεται σε ένα πλάτωμα στους πρόποδες των Πιερίων, κοντά στο νέο χωριό και κοντά στο αρχαίο λατομείου μαρμάρου, με θαυμάσιο δασικό δρόμο και πολλές ορειβατικές διαδρομές προς τις κορυφές των Πιερίων.

Εκεί βρίσκεται και η γραφική εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Απέχει 17 χιλιόμετρα από την Κατερίνη, με εύκολη πρόσβαση μέσω της εθνικής οδού Κατερίνης - Ελασσόνας (διασταύρωση 13ο χιλ., Βρύα).

 

Μόρνα ή Σκοτεινά

Η Μόρνα ή Σκοτεινά, είναι ένα χωριό της Πιερίας, χτισμένο σε 700 μέτρα υψόμετρο σε μια χαράδρα στα Πιέρια Όρη, σε ένα πολύ δύσβατο σημείο, που ιδρύθηκε επί τουρκοκρατίας.

Αυτό σε συνδυασμό με την πολύ πυκνή βλάστηση κρατούσαν μακριά τον ήλιο τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Ξημέρωνε αργά και νύχτωνε πολύ νωρίς. Το γεγονός αυτό έπλασε διάφορες σκοτεινές ιστορίες στο μαυλό των κατοίκων της.

Στα τέλη της δεκαετίας του 60 οι κάτοικοί του μετακόμισαν στο νέο χωριό και το ονόμασαν Φωτεινά.

Εκεί βρίσκεται το αρχαίο λατομείο μαρμάρου, με θαυμάσιο δασικό δρόμο και πολλές ορειβατικές διαδρομές προς τις κορυφές των Πιερίων.

Απέχει 32 χλμ. από την Κατερίνη μέσω της παλιάς εθνικής οδού Κατερίνης Ελασσόνας (διασταύρωση Φωτεινών).

 

Άγιος Δημήτριος

Ορεινός οικισμός σε υψόμετρο 850 μ., βρίσκεται στο όρος Τίταρος, που χωρίζει τον Όλυμπο από τα Πιερία Όρη. Ως οικισμός είναι γνωστός από το 1290.

Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα δείγματα Μακεδονικής Αρχιτεκτονικής των σπιτιών και για τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα του, όπως κάστανα, καρύδια, φασόλια, πατάτες, γλυκά κουταλιού κ.α.

Σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής είναι το μοναδικό σε οξιά και καστανιά δάσος του οικισμού, καθώς και το Νεκροταφείο ύστερης εποχής χαλκού (μυκηναϊκών χρόνων) στη θέση "Σπάθες".

Η περιοχή προσφέρεται για πεζοπορία, ορειβασία, διαδρομές με οχήματα 4X4 και για αγροτικές δραστηριότητες. Μπορείτε να απολαύσετε την τοπική παραδοσιακή κουζίνα στις ταβέρνες του. Για τη διαμονή σας φροντίζουν τα ξενοδοχεία του οικισμού, που λειτουργούν ως πρότυποι ξενώνες.

Απέχει 33 χιλιόμετρα από την Κατερίνη, με εύκολη πρόσβαση μέσω της εθνικής οδού Κατερίνης -Ελασσόνας.

 

Κολινδρός

Ιστορική όμορφη κωμόπολη στη βόρεια Πιερία, στις βορειοανατολικές παρυφές των Πιερίων, σε υψόμετρο 300μ. περίπου, με θέα στον Όλυμπο, στο Θερμαϊκό και στον Αλιάκμονα.

Χτισμένος στη θέση μεσαιωνικού κάστρου, με τυπική μακεδονική αρχιτεκτονική, γνωστός ως πατρίδα του Αλέξη Ζορμπά.

Ο Κολινδρός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη Μακεδονική επανάσταση του 1878, καθώς και στο Μακεδονικό Αγώνα με κυριότερο Μακεδονομάχο τον οπλαρχηγό Αθανάσιο Χατζόπουλο (καπετάν Μακρή).

Στον Κολινδρό βρίσκεται το Μακεδονικό Μουσείο που στεγάζεται  σε παραδοσιακή κατοικία του 1800 και το αναπαλαιωμένο Δημοτικό Σχολείο.

Στον Κολινδρό υπάρχουν αρκετές παλιές εκκλησίες με ξυλόγλυπτα τέμπλα.

Απέχει 40χλμ. από την Κατερίνη μέσω της εθνικής οδού Κατερίνης-Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Πιερία είναι τόπος με μεγάλη φυσική και πολιτιστική ομορφιά. Στα βουνά της ο επισκέπτης θα συναντήσει τοπία μοναδικού κάλλους, γραφικά χωριά με θαυμάσια λαϊκή αρχιτεκτονική και μνημεία της λαϊκής θρησκευτικότητας, όπου οι κοινότητες του παρελθόντος, μέσα σε καιρούς δύσκολους, εξέφρασαν την αίσθησή τους του ωραίου και την πίστη τους στην ζωή.

Κοίμηση Θεοτόκου Κονταριώτισσας

Στο χωριό Κονταριώτισσα βρίσκεται η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Κτήριο με σπάνιο αρχιτεκτονικό ύφος, που χρονολογείται από την αρχή του 11ου αι., ελκύει πολλούς φίλους της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, ακριβώς λόγω αυτού του πολύ ιδιαίτερου κτηριολογικού της χαρακτήρα. Στον ναό διασώζονται ίχνη σπάνιου εικονογραφικού προγράμματος.

Στην ίδια περιοχή έχει βρεθεί νεκροταφείο της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου. Στον αύλειο χώρο του Ναού, το Φεστιβάλ Ολύμπου πραγματοποιεί εκδηλώσεις βυζαντινής μουσικής.

Η Παλαιά Μονή Αγίου Διονυσίου Ολύμπου

Το παλιό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου βρίσκεται 18 χλμ από το Λιτόχωρο σε υψόμετρο 900 μ. Είναι χτισμένο σε μια φυσική κοιλότητα μεταξύ δύο μικρών ρεμάτων. Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται είτε από τον δασικό δρόμο που οδηγεί στα Πριόνια, είτε από το μονοπάτι που οδηγεί από το Λιτόχωρο στα Πριόνια.

Το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 16ο αι., κοντά στην σπηλιά όπου ασκήτεψε ο Αγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω. Το 1821 πυρπολήθηκε από τον Βελή Πασά και ο ηγούμενος Μεθόδιος κρεμάστηκε μαζί με 12 ακόμη μοναχούς στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Συμετείχε στην Επανάσταση του Ολύμπου το 1878 και στον Μακεδονικό Αγώνα. Το 1943 καταστράφηκε δύο φορές από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Αγία Τριάδα Παλαιάς Βροντούς

Πρόκειται για εκκλησία του 14ου αι., χτισμένη στην άκρη ενός βράχου σε ύψος 420 μ., στην έξοδο του ομώνυμου ρέματος. Είναι ένα ταπεινό κτίσμα που στέκεται μετέωρο πάνω στον βράχο και δεσπόζει σε μεγάλη έκταση. Κοντά στην Αγ. Τριάδα βρίσκεται και η θαυμάσια μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγ. Νικολάου, κεντρικός ναός της Παλαιάς Βροντούς.

Στην εκκλησία φτάνουμε λίγο μετά το φυλάκιο εισόδου του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Από εδώ ξεκινούν τρία εξαιρετικά μονοπάτια ανάβασης στην βόρειο Ολυμπο.

Μονή Κανάλων

Το μοναστήρι του Γεννεσίου Θεοτόκου των Κανάλων βρίσκεται στην ΝΑ πλαγιά του Ολύμπου σε υψόμετρο 820 μ., στην αρχή της χαράδρας της Ζηλιάνας, που χωρίζει τον Επάνω από τον Κάτω Ολυμπο. Το συναντούμε καθώς ταξιδεύουμε από την Λεπτοκαρυά προς Καρυά, 8 χλμ. πριν το χωριό.

Ιδρύθηκε μάλλον τον 11ο αι. και ήκμασε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Το 1930 εγκαταλείφθηκε, αλλά εδώ και λίγα χρόνια ξαναζωντάνεψε από μια γυναικεία αδελφότητα.

Περισσότερα
Επιμελητήριο Πιερίας
28ης Οκτωβρίου 9, Κατερίνης, 60134
+ 30 23510 23211

espa-banner
Πολιτική Ασφάλειας / Όροι Χρήσης

Παρακαλώ περιμένετε να συνδεθείτε.