Σύνδεση
Satelite Map

ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Η Πιερία έχει την τύχη να περιλαμβάνει στα όριά της δύο από τα σημαντικότερα ελληνικά βουνά, φημισμένα για τα μονοπάτια τους. Ο Όλυμπος μάλιστα αποτελεί διεθνή πόλο έλξης για τούς λάτρες της ορειβασίας, και της ορεινής πεζοπορίας. Αλλά και τα Πιέρια διαθέτουν διαδρομές με σπάνια ομορφιά, που αποτελούν, για όποιον τις έχει διασχίσει, εμπειρία ζωής. Παρακάτω αναφέρονται οι σημαντικότερες από αυτές.

 

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΟΛΥΜΠΟΥ

  • Λιτόχωρο (Ε4) - Φαράγγι του Ενιπέα - Παλαιά Μονή Αγ. Διονυσίου - Πριόνια (5 ώρες)

    Πρόκειται για κλασική διαδρομή του Ολύμπου, μέτριας δυσκολίας, μήκους 9χλμ. (υψομ. διαφοράς 740μ.) και διάρκειας περίπου 5 ωρών.

    Από την περιοχή Μύλοι στο πάνω μέρος της πόλης του Λιτοχώρου, ξεκινάει το διεθνές μονοπάτι ορειβατικών διαδρομών Ε4, το οποίο διασχίζει το μοναδικό σε ομορφιά φαράγγι του Ενιπέα. Το μονοπάτι είναι καλοδιατηρημένο, με σήμανση και κατατοπιστικές πινακίδες και καταλήγει ύστερα από πολλά ανεβοκατεβάσματα στα Πριόνια, στις πηγές του Ενιπέα (1100 μ.). Το μονοπάτι διασχίζει τον Ενιπέα επτά φορές, με πανέμορφες ξύλινες γεφυρούλες. Μετά το παλαιό μοναστήρι του Αγ. Διονυσίου συναντούμε τους πανέμορφους καταρράκτες του Ενιπέα. Λόγω των πολλών ανεβοκατεβασμάτων η πορεία είναι αρκετά κουραστική, όμως οι πολύμορφοι γεωλογικοί σχηματισμοί, οι λιμνούλες με τα κρυστάλλινα νερά και οι κάθετες ορθοπλαγιές, προσδίδουν στο τοπίο σπάνια ομορφιά και ανταμείβουν τον επισκέπτη με τον καλύτερο τρόπο. Η διαδρομή μπορεί να γίνει και με την αντίθετη φορά, αν δηλαδή πάμε μέχρι τα Πριόνια ή την Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου με το αυτοκίνητο.
  • Πριόνια - Καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός

    Είναι το πιο πολυσύχναστο ορειβατικό μονοπάτι του Ολύμπου, μέτριας δυσκολίας διαδρομή, μήκους 4,5χλμ. και διάρκειας 3 ωρών.

    Η διαδρομή από τα Πριόνια (1100μ.) μέχρι το καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός (2100μ.), πάνω σε ένα φυσικό μπαλκόνι, περιτριγυρισμένο από εντυπωσιακά αιωνόβια ρόμπολα είναι τμήμα του Ε4, και αποτελεί τη φυσική συνέχεια της διαδρομής Λιτόχωρο – Πριόνια. Τα Πριόνια είναι το τελευταίο σημείο στο οποίο μπορούμε να οδηγηθούμε με το αυτοκίνητο. Όλο το χρόνο λειτουργεί στα Πριόνια αναψυκτήριο και εστιατόριο. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής γίνεται μέσα στο δάσος. Το μονοπάτι είναι πολύ καλά διατηρημένο. Τα πυκνά πεύκα σε συνδυασμό με τις οξιές και τα έλατα δίνουν στο τοπίο μια ξεχωριστή γοητεία.
  • Λιτόχωρο – Γκόλνα – Πηγή Καστάνας – Λιτόχωρο

    Εύκολη διαδρομή 8χλμ. (4 ώρες).

    Στο δρόμο που οδηγεί από το Λιτόχωρο στον Άγιο Ιωάννη, φθάνουμε σε μια χαρακτηριστική διασταύρωση (αριστερά προς Άγιο Ιωάννη και δεξιά προς Προφήτη Ηλία), από εδώ ξεκινάει ανηφορικό μονοπάτι το οποίο σε περίπου μία ώρα καταλήγει στην περιοχή Γκόλνα. Από τη θέση αυτή μπορούμε να απολαύσουμε την καταπληκτική θέα των ψηλών κορυφών, αλλά και του φαραγγιού του Ενιπέα. Συνεχίζοντας με βορειοδυτική κατεύθυνση, το μονοπάτι κατηφορίζει ώσπου συναντάει μετά από αρκετή ώρα το Ε4, το μονοπάτι που συνδέει το Λιτόχωρο με τα Πριόνια, το οποίο ακολουθούμε ανατολικά για επιστροφή στο Λιτόχωρο. Η διαδρομή είναι σχετικά εύκολη και μας προσφέρει μια μικρή γεύση του Ολύμπου, καθώς συνδυάζει τη θέα των κορυφών με τη διάσχιση μέρους του φαραγγιού του Ενιπέα
  • Αγ. Κωνσταντίνος – Κορομηλιά – Πετροστρούγκας

    Είναι μια εξαιρετικά όμορφη και σχετικά άγνωστη στους πολλούς διαδρομή,μέτριας δυσκολίας. Σε 6 ώρες (9χλμ. μήκος και 1700μ. ανάβαση) φτάνετε στο ορειβατικό καταφύγιο της Πετροστρούγκας (2000μ.) με τα υπεραιωνόβια πανύψηλα ρόμπολα.

    Αφετηρία είναι το μικρό εξωκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που βρίσκεται στο 4ο χλμ. του δασικού δρόμου Δίον-Κορομηλιά. Ακριβώς μετά το εκκλησάκι, στην ανοιχτή στροφή του δρόμου, ξεκινάει το σημαδεμένο μονοπάτι παράλληλα με την κοίτη του ρέματος του Ορλιά. Το μονοπάτι ανηφορίζει προς την Κορομηλιά, ένα χαρακτηριστικό ξέφωτο όπου βρίσκεται ένα ορειβατικό καταφύγιο. Σε αυτό το σημείο καταλήγει και ο δασικός δρόμος από όπου ξεκινήσαμε. Ακολουθώντας το μονοπάτι προς τα δεξιά, φτάνουμε σε λίγα λεπτά πάνω στη ράχη την οποία ακολουθούμε. Το μονοπάτι εδώ γίνεται αρκετά φαρδύ. Στην πορεία υπάρχουν αρκετά κόκκινα σημάδια που βοηθούν στον προσανατολισμό. Στο τέρμα της διαδρομής βρίσκεται η Πετρόστρουγκα.

    Από εδώ, αν έχουμε διάθεση και κουράγιο, μπορούμε να ανηφορίσουμε αρκετά και να φθάσουμε στην κορυφή Σκούρτα (2485μ.) από όπου αρχίζει το αλπικό τοπίο και η θέα προς όλες τις κατευθύνσεις είναι εκπληκτική.

    Επίσης από την Πετροστρούγκα, μπορούμε να κατηφορίσουμε προς τον δρόμο Λιτόχωρο-Πριόνια.
  • Παλαιοί Πόροι - Παλαιός Παντελεήμονας - Ανω Σκοτίνα

    Από τον παραδοσιακό οικισμό των Παλαιών Πόρων, μέσα σε μία σύντομη διαδρομή με δάση καστανιάς, πεύκης και ελάτης, συναντούμε τον πανέμορφο, αναπαλαιωμένο οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα. Από εδώ μπορούμε να συνεχισουμε από τον δασικό δρόμο και να φτάσουμε μέχρι την Ανω Σκοτίνα. Η συνολική διάρκεια δεν είναι παραπάνω από 3 ώρες.

 

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΙΕΡΙΩΝ

  • Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου – Σαλταπήδα – Αρβανίτης – Λαπούσι – Φλάμπουρο

    Ακολουθώντας το δασικό χωματόδρομο που περνά αριστερά από την χιονοδρομική πίστα και περνώντας από υπέροχο ελατόδασος, μπαίνετε στην αλπική ζώνη. Από εδώ, συνεχίζοντας την κορυφογραμμή, σε υψόμετρο 2000μ. περίπου, περνάτε διαδοχικά από τις κορυφές Σαλταπήδα, Αρβανίτης, Λαπούσι και καταλήγετε στην ψηλότερη κορυφή των Πιερίων, το Φλάμπουρο, μετά από 7 ώρες συνολική διαδρομή.
  • Άνω Μηλιά (Ε4) - Τούφες Καραγιώργη – Αβδέλλα – Φλάμπουρο

    Από το Καταφύγιο της Άνω Μηλιάς, ακολουθώντας το δασικό δρόμο, φτάνετε στη θέση Μπουρλέκια. Ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4 μέσα σε δάσος από οξιές, βρίσκεστε στη θέση Σέλωμα κι από εκεί, ανηφορίζοντας μέσα σε δάσος μαύρης πεύκης, φτάνετε στη θέση Τούφες Καραγιώργη, με υπέροχη θέα προς τους οικισμούς της Φτέρης και των Σκοτεινών, τον Όλυμπο και τον Τίταρο. Μετά μπαίνετε στο οροπέδιο της Αβδέλλας και στην αλπική ζώνη των Πιερίων με τα πανέμορφα αγριολούλουδα και τα ποώδη κέδρα. Ακολουθώντας το Ε4 περνάτε από την πηγή της Αβδέλλας με το άφθονο παγωμένο νερό. Μετά την πηγή, αφήνοντας το Ε4, φτάνετε στην ψηλότερη κορυφή μετά από 6 ώρες συνολική διαδρομή.
  • Aνω Μηλιά - Πέντε Πύργοι

    Ακολουθώντας το ορειβατικό μονοπάτι που ξεκινά από το Καταφύγιο της Άνω Μηλιάς, φτάνετε στη θέση Βίγλες. Συνεχίζετε μέσα σε πυκνό δάσος οξιάς, περνάτε την Πηγή της Νεότητας και καταλήγετε στην όμορφη κορυφή Πέντε Πύργοι, όπου βλέπετε απέναντι τον Τίταρο, τον Όλυμπο και τον κάμπο της Ελασσόνας. Η διαδρομή διαρκεί συνολικά 3 ώρες.
  • Άνω Μηλιά - Μοναχό Νερό – Χτένι

    Από το Καταφύγιο της Άνω Μηλιάς, μέσω δασικού δρόμου, φτάνετε στη θέση Μπουρλέκια. Από εκεί το μονοπάτι οδηγεί στη θέση Μοναχό Νερό. Συνεχίζοντας αριστερά την κορυφογραμμή, μέσα από μία πευκώδη διαδρομή, συναντάτε την αλπική ζώνη των Πιερίων στην κορυφή Χτένι (1791μ.), μετά από μια διαδρομή 3 ωρών συνολικά.
  • Παλιοπαναγιά - Δάσος αιωνόβιας οξιάς - Πηγή Ζωής - Ρέμα Κατή – Σαρακατσάνα

    Από τη θέση Παλιοπαναγιά, ακολουθώντας το μονοπάτι μέσα σε δάσος αιωνόβιας οξιάς, φτάνετε στην Πηγή της Ζωής. Στην συνέχεια, αφού περάσετε το ρέμα του Κατή, συναντάτε το εντυπωσιακό πευκόδασος της Σαρακατσάνας. Η όλη διαδρομή διαρκεί 5 ώρες.
Επιμελητήριο Πιερίας
28ης Οκτωβρίου 9, Κατερίνης, 60134
+ 30 23510 23211

espa-banner
Πολιτική Ασφάλειας / Όροι Χρήσης

Παρακαλώ περιμένετε να συνδεθείτε.