Σύνδεση
Satelite Map

ΜΟΥΣΕΙΑ

Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου βρίσκεται σε απόσταση μόλις 500 μ. από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Εκεί φυλάσσονται τα ανεκτίμητης αξίας αγάλματα και άλλα ευρήματα, τα οποία έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή του Δίου, τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να δει και να θαυμάσει.

Τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης παρουσιάζονται στο Μουσείο, σε ενότητες αντίστοιχες με το χώρο ανεύρεσής τους (δημόσια κτήρια, αστικό κέντρο, ιερά, νεκροταφεία, κ.ά.). Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι η ύδραυλις, ένα από τα αρχαιότερα γνωστά μουσικά όργανα. Χρονολογείται τον 1ο αι. π.Χ. και είναι η αρχαιότερη του είδους της, που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Πρόκειται για το πρώτο πληκτροφόρο όργανο της αρχαιότητας και αποτελεί πρόδρομο του εκκλησιαστικού οργάνου της δυτικής Ευρώπης.

Στον 1ο όροφο φιλοξενούνται, επίσης, ενδεικτικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην αρχαία Πύδνα και άλλες θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Πιερία. Στο υπόγειο λειτουργεί εκπαιδευτική έκθεση με θέμα «Η καθημερινή ζωή στο αρχαίο Δίον».

Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα γίνονται προβολές οπτικοακουστικού υλικού, σχετικού με το αρχαίο Δίον και τον Όλυμπο.

 

Αρχαίο Θέατρο Δίου

Το Αρχαίο Θέατρο βρίσκεται νότια του Αρχαιολογικού Πάρκου του Δίου και αποτελεί μια μοναδική κατασκευή ελληνιστικής εποχής, που χρονολογείται στην εποχή της βασιλείας του Φιλίππου Ε΄(221-179 π.Χ.).

Είναι κτισμένο στην πλαγιά χαμηλού φυσικού λόφου, με προσανατολισμό βορειανατολικό, που σύμφωνα με τον Βιτρούβιο ενδείκνυται για τον καλό αερισμό του χώρου. Από κατασκευαστικής άποψης, το θέατρο διαμορφώθηκε με παρεμβάσεις αποχωμάτωσης και τεχνητής επίχωσης και το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων αυτών, είναι η εναρμόνιση με το φυσικό τοπίο, καθιστώντας το μοναδικό στο είδος του. 

Με διάμετρο ορχήστρας 26μ, περιλαμβάνει ακάλυπτο πέτρινο αποχετευτικό αγωγό και είχε δάπεδο από πατημένο χώμα. Στον άξονα του θεάτρου και εντός της ορχήστρας, υφίσταται υπόγειος διάδρομος με δύο θαλάμους, ο οποίος ταυτίζεται ασφαλώς με την «χαρώνεια κλίμακα» των αρχαίων, την είσοδο δηλαδή των ηθοποιών που υποδύονταν πρόσωπα του Κάτω Κόσμου.

Σύμφωνα με ανασκαφικές παρατηρήσεις, το Αρχαίο Θέατρο έδυσε γύρω στο 170 π.Χ., δηλαδή στα πρώιμα αυτοκρατορικά χρόνια και με το χρόνο εγκαταλείφθηκε, δίνοντας τη θέση του σε άλλα ρωμαϊκά θέατρα.

Σήμερα, στέκει μεγαλοπρεπές και αναβιώνει τις παλιές του δόξες, αφού έπειτα από παρεμβάσεις, με τοποθέτηση ξύλινων κερκίδων, είναι δυναμικότητας 4.000 θέσεων και φιλοξενεί παραστάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου.

 

Αρχειοθήκη Δίου

Η Αρχαιοθήκη του Δίου δημιουργήθηκε ειδικά για τη συντήρηση του σημαντικού ψηφιδωτού της «Έπαυλης του Διονύσου», το οποίο ανακαλύφθηκε στον Αρχαιολογικό Χώρο του Δίου.

Το ψηφιδωτό είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά ψηφιδωτά στον ελληνικό χώρο, το οποίο στόλιζε το δάπεδο του κεντρικού δωματίου της έπαυλης του Διονύσου, που πήρε από το ψηφιδωτό το όνομά της. Πρόκειται για μια αίθουσα συμποσίου 100 τ.μ. σε ένα κτίσμα του 200 μ.Χ., από τα σημαντικότερα κτιριακά συγκροτήματα του αρχαίου Δίου.

Η Αρχαιοθήκη, είναι επίσης, ένας χώρος, όπου μελετούνται, συντηρούνται και αποθηκεύονται και άλλα ευρήματα ανασκαφών της ευρύτερης περιοχής. Επιτρέπεται, η είσοδος στον επισκέπτη, για να παρακολουθεί τη συντήρησή τους και να αντικρίζει εντελώς νέα ευρήματα, τα οποία συνήθως μένουν κλειδωμένα για χρόνια σε σκοτεινές αποθήκες. Τα ευρήματα μεταφέρονται εκεί προσωρινά, για να συντηρηθούν και να μελετηθούν, μέχρι να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο ή να εκτεθούν στο μουσείο. 

 

Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών

Το Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών είναι εγκατεστημένο στο Δίον. Εκεί λειτουργεί εργαστήρι της τέχνης του ψηφιδωτού.

Κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός μαθητών, διδάσκονται από ειδικούς τεχνίτες την τέχνη του ψηφιδωτού, σύμφωνα με την τεχνική των αρχαίων Μακεδόνων και με θεματολογία κυρίως αυτή των ψηφιδωτών του αρχαιολογικού χώρου του Δίου.

Στους εκθεσιακούς του χώρους, με την άρτια τεχνική υποδομή, διοργανώνονται, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εικαστικές εκθέσεις Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών και έργων ψηφιδωτών από τους μαθητές του Κέντρου.

  

Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου

Η έδρα του Δήμου Δίου – Ολύμπου, το Λιτόχωρο, παρά το γεγονός ότι είναι ορεινή περιοχή, χτισμένη στις υπώρειες του Ολύμπου, διαθέτει ωστόσο μία μεγάλη ναυτική παράδοση, καθώς στο παρελθόν οι κάτοικοι είχαν αναπτύξει μεγάλη ναυτική δραστηριότητα.

Όλη αυτή η ναυτική ιστορία και κληρονομιά παρουσιάζεται μέσα από τα εκθέματα αλλά και τους πίνακες του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου, το οποίο στεγάζεται σε κτίριο του Δήμου, επί της οδού Αγ. Νικολάου, που αποτελεί τον κεντρικό δρόμο του Λιτοχώρου.

Τα αντικείμενα που αποτελούν τις μόνιμες συλλογές του μουσείου προέρχονται κατά το μεγαλύτερο μέρος από δωρεές ναυτικών οικογενειών του τόπου. Η παρουσίαση τους γίνεται σε συνάρτηση με τις ιστορικές, γεωγραφικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συνθήκες της εποχής, στην οποία ανήκουν.

Επίσης, υπάρχει και η πινακοθήκη του Μουσείου, με έργα που απεικονίζουν κατά κύριο λόγο Λιτοχωρίτικα σκαριά.

 

Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου

Το Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου λειτουργεί από το 2013, στη Λεπτοκαρυά Πιερίας και παρουσιάζεται η εξέλιξη του Ολύμπου μέσα στον Γεωλογικό χρόνο.

Στην έκθεση του Μουσείου  περιλαμβάνονται ορυκτά και πετρώματα του Ολύμπου, όπως και απολιθώματα από την ευρύτερη περιοχή, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον  για την εξέλιξη της  πανίδας  και της  χλωρίδας.

Ο επισκέπτης  μαθαίνει πως οι παγετώνες επηρέασαν τον Όλυμπο, πως διαβρώνεται και πώς δημιουργούνται τα σπήλαια στο εσωτερικό του.

 

Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου

Το μουσείο φιλοξενεί ευρήματα που προέρχονται από την αρχαιολογική έρευνα στο βόρειο τμήμα της Πιερίας.

Στην έκθεση παρουσιάζονται εμπορικοί αμφορείς από τις πόλεις της Πύδνας και της Μεθώνης, καθώς και αγγεία που χρονολογούνται από την Εποχή του Σιδήρου έως τους ελληνιστικούς χρόνους.

Στο ισόγειο, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τη διαδικασία της συντήρησης, αποθήκευσης και έκθεσης των ευρημάτων.

Λαογραφικό – Μακεδονικό Μουσείο Κολινδρού

Το μουσείο στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο παραδοσιακό αρχοντικό των αρχών του 19ου (χτισμένο πριν το 1920).

Πρόκειται για διώροφη πλινθόκτιστη οικία, μακεδονικής αρχιτεκτονικής, η αναπαλαίωση της οποίας βοηθάει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και φυσιογνωμίας της παλιάς πόλης.

Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να δει την οργάνωση της ζωής στα τέλη του 19ου αιώνα.

Οι χώροι του μουσείου αποτελούν πιστή αναπαράσταση του παραδοσιακού σπιτιού με έπιπλα της εποχής, ενώ τους τοίχους των δωματίων κοσμεί αρχειακό φωτογραφικό υλικό.

 

Λαογραφικό Μουσείο Ελατοχωρίου

Το Λαογραφικό Μουσείο Ελατοχωρίου, βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και δίπλα στο κοινοτικό κατάστημα.

Η συλλογή χαρακτηρίζεται από πλούσια εκθέματα κυρίως γεωργικών εργαλείων και χρηστικών αντικειμένων της καθημερινής ζωής των κατοίκων τα παλαιότερα χρόνια.

Την ευθύνη λειτουργίας του μουσείου έχει ο Λαογραφικός και Πολιτιστικός Όμιλος Ελατοχωρίου.

Επιμελητήριο Πιερίας
28ης Οκτωβρίου 9, Κατερίνης, 60134
+ 30 23510 23211

espa-banner
Πολιτική Ασφάλειας / Όροι Χρήσης

Παρακαλώ περιμένετε να συνδεθείτε.