Σύνδεση
Satelite Map

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Πιερία είναι τόπος με μεγάλη φυσική και πολιτιστική ομορφιά. Στα βουνά της ο επισκέπτης θα συναντήσει τοπία μοναδικού κάλλους, γραφικά χωριά με θαυμάσια λαϊκή αρχιτεκτονική και μνημεία της λαϊκής θρησκευτικότητας, όπου οι κοινότητες του παρελθόντος, μέσα σε καιρούς δύσκολους, εξέφρασαν την αίσθησή τους του ωραίου και την πίστη τους στην ζωή.

Κοίμηση Θεοτόκου Κονταριώτισσας

Στο χωριό Κονταριώτισσα βρίσκεται η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Κτήριο με σπάνιο αρχιτεκτονικό ύφος, που χρονολογείται από την αρχή του 11ου αι., ελκύει πολλούς φίλους της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, ακριβώς λόγω αυτού του πολύ ιδιαίτερου κτηριολογικού της χαρακτήρα. Στον ναό διασώζονται ίχνη σπάνιου εικονογραφικού προγράμματος.

Στην ίδια περιοχή έχει βρεθεί νεκροταφείο της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου. Στον αύλειο χώρο του Ναού, το Φεστιβάλ Ολύμπου πραγματοποιεί εκδηλώσεις βυζαντινής μουσικής.

Η Παλαιά Μονή Αγίου Διονυσίου Ολύμπου

Το παλιό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου βρίσκεται 18 χλμ από το Λιτόχωρο σε υψόμετρο 900 μ. Είναι χτισμένο σε μια φυσική κοιλότητα μεταξύ δύο μικρών ρεμάτων. Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται είτε από τον δασικό δρόμο που οδηγεί στα Πριόνια, είτε από το μονοπάτι που οδηγεί από το Λιτόχωρο στα Πριόνια.

Το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 16ο αι., κοντά στην σπηλιά όπου ασκήτεψε ο Αγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω. Το 1821 πυρπολήθηκε από τον Βελή Πασά και ο ηγούμενος Μεθόδιος κρεμάστηκε μαζί με 12 ακόμη μοναχούς στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Συμετείχε στην Επανάσταση του Ολύμπου το 1878 και στον Μακεδονικό Αγώνα. Το 1943 καταστράφηκε δύο φορές από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Αγία Τριάδα Παλαιάς Βροντούς

Πρόκειται για εκκλησία του 14ου αι., χτισμένη στην άκρη ενός βράχου σε ύψος 420 μ., στην έξοδο του ομώνυμου ρέματος. Είναι ένα ταπεινό κτίσμα που στέκεται μετέωρο πάνω στον βράχο και δεσπόζει σε μεγάλη έκταση. Κοντά στην Αγ. Τριάδα βρίσκεται και η θαυμάσια μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγ. Νικολάου, κεντρικός ναός της Παλαιάς Βροντούς.

Στην εκκλησία φτάνουμε λίγο μετά το φυλάκιο εισόδου του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Από εδώ ξεκινούν τρία εξαιρετικά μονοπάτια ανάβασης στην βόρειο Ολυμπο.

Μονή Κανάλων

Το μοναστήρι του Γεννεσίου Θεοτόκου των Κανάλων βρίσκεται στην ΝΑ πλαγιά του Ολύμπου σε υψόμετρο 820 μ., στην αρχή της χαράδρας της Ζηλιάνας, που χωρίζει τον Επάνω από τον Κάτω Ολυμπο. Το συναντούμε καθώς ταξιδεύουμε από την Λεπτοκαρυά προς Καρυά, 8 χλμ. πριν το χωριό.

Ιδρύθηκε μάλλον τον 11ο αι. και ήκμασε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Το 1930 εγκαταλείφθηκε, αλλά εδώ και λίγα χρόνια ξαναζωντάνεψε από μια γυναικεία αδελφότητα.

Επιμελητήριο Πιερίας
28ης Οκτωβρίου 9, Κατερίνης, 60134
+ 30 23510 23211

espa-banner
Πολιτική Ασφάλειας / Όροι Χρήσης

Παρακαλώ περιμένετε να συνδεθείτε.